Jest taki dzień w roku, kiedy niejedna dieta idzie w zapomnienie, to czas słodkości i przyjemności.
Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku, kiedy można zjeść tyle pączków, na ile ma się ochotę. Jest nawet przesąd, że ten, kto nie zje tego dnia ani jednego pączka, ten sprowadza na siebie pecha. Cukiernicy tego dnia mają ręce pełne roboty, wypiekając pączki na różne sposoby. Z różą, wiśnią, ajerkoniakiem, a nawet z bitą śmietaną.
Posypane pudrem, oblane lukrem i ozdobione skórką pomarańczową. W tłusty czwartek pączki niepodzielnie rządzą na naszych stołach.
Na naszym lokalnym rynku znajduje się wiele firm, które specjalizują się w wypiekach wyrobów cukierniczych, mając w swojej ofercie różnego rodzaju słodkości. Polecamy cukierników i piekarzy z naszego regionu, a o genezie tłustego czwartku napiszemy więcej w najbliższym wydaniu, 10 lutego.
Napisz komentarz
Komentarze