Reklama

Cooking Van poleca: Przepis na jesienny kociołek

Cooking Van poleca: Przepis na jesienny kociołek

Jest chłodno, mrok zapada szybciej, nawet pojawił się pierwszy śnieg. Dobry czas, by zrobić ognisko. A na ognisku – kociołek. A w kociołku – same przysmaki. Pierwszą potrawą przygotowaną na Podlasiu przez ekipę Cooking VAN był właśnie kociołek z pysznościami. Przepis, relację i film z gotowania możecie znaleźć na www.CookingVan.com/przepis-na-kociolek

 

                Nasza redakcja również otrzymała tę tajemniczą recepturę w wersji na 10-litrowy kociołek:

  • główka kapusty
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1-2 duże marchewki
  • 4 cebule (białe lub czerwone)
  • 4 duże pomidory
  • 60-70 dag boczku parzonego
  • duże pętko kiełbasy
  • przyprawy i zioła: pieprz, sól, tymianek, oregano, szałwia, zioła prowansalskie, czosnek
  • olej, oliwa lub smalec

Na dno kociołka układamy kilka plasterków boczku lub skórkę z boczku, tłuszczem do dołu. Następnie całe naczynie wykładamy podwójną warstwą liści kapusty. Wszystkie warzywa i mięso układamy warstwami naprzemiennie. Najpierw warzywa, potem mięso, zioła, przyprawy. I kolejna warstwa: warzywa, mięso, itd., aż wypełnimy kociołek w całości.

Ponieważ minie sporo czasu, zanim w kociołku tłuszcz z mięsa zacznie się wytapiać, warto na wierzchu delikatnie skropić całość olejem. Na koniec kładziemy 3-4 liście kapusty na wierzch, przykrywamy pokrywą, ryglujemy kociołek i wstawiamy do ogniska. Aby potrawa była dobrze wypieczona, okładamy kociołek dookoła drewnem. Jeśli lubicie mało przypieczone – kociołek powinien stać nad płomieniami. Pieczemy 1-1,5 godziny, w zależności od wielkości ognia.

Kociołki można kupić przez Internet, w niektórych sklepach ogrodniczych, rolniczych, itp. W Piasecznie dostępne są m.in. w sklepie „Rolnik” na Dworcowej.

Bon Appetit!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Przegląd Regionalny. MIKAWAS Sp. z o.o. z siedzibą w Piasecznie przy ul. Jana Pawła II 29A, jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Link do Polityki prywatności: LINK

Komentarze

Reklama