Wyjątkowe warsztaty w Górze Kalwarii.
W poniedziałek 11 grudnia, w Zespole Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii, „Łurzycanki” poprowadziły Warsztaty Kulinarne Urzecza, których pomysłodawcą i organizatorem był Powiat Piaseczyński. Warsztaty rozpoczęły się od krótkiego wykładu Łukasza Maurycego Stanaszka, odkrywcy Urzecza, który w ciekawy sposób przybliżył tradycję – również tę kulinarną – regionu. Uczniowie poznali m.in. historię trzech potraw, które były głównym tematem poniedziałkowych zajęć: siuforka, sytochy oraz barszczu chrzanowo-buraczanego. Warto zaznaczyć, że dwie ostatnie potrawy zostały jakiś czas temu wpisane na Listę Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza. – Mamy bogatą tradycję kulinarną, dlatego grzechem byłoby nie wykorzystać jej w promocji – powiedział uczestniczący, razem z uczniami, w zajęciach wicestarosta Arkadiusz Strzyżewski.
– Chcemy promować nasze potrawy wśród mieszkańców, restauratorów oraz młodzieży – dlatego gościmy tutaj także blogerkę kulinarną. Mam nadzieję, że dzięki tego typu akcjom wkrótce w menu okolicznych restauracji pojawią się takie pozycje jak siuforek lub sytocha. Zachęcam wszystkich gorąco do czerpania z bogatej tradycji Urzecza – mówił wicestarosta Strzyżewski.
Napisz komentarz
Komentarze