Reklama
Popularne lody skażone tlenkiem etylenu! Lepiej ich nie jeść

GIS poinformował o wycofaniu ze sprzedaży 12 rodzajów lodów produkowanych przez firmę Mars Polska oraz dystrybuowanych przez FRONERI POLSKA 6 rodzajów lodów Milka. W składniku użytym do ich produkcji wykryto niebezpieczny dla zdrowia i płodności tlenek etylenu.


W ostatnich dniach Główny Inspektor Sanitarny wydał dwa ostrzeżenia o wycofywaniu z rynku popularnych lodów. W obu przypadkach chodzi o użycie w produkcji składnika, w którym wykryto niebezpieczny dla zdrowia i zakazany w Unii Europejskiej tlenek etylenu.

GIS został poinformowany o potencjalnym skażeniu produktów i wycofywaniu ich z rynku przez producenta lodowych wersji popularnych batoników, czyli firmę Mars Polska Sp. z o.o. oraz dystrybutora lodów pod marką Milka, czyli FRONERI POLSKA Sp. z o.o.

Szczegółową informację o wycofywanych partiach lodów firmy Mars oraz lodów Milka, można znaleźć na stronie internetowej GIS.

Niebezpieczny składnik


Tlenek etylenu jest powszechnie wykorzystywanym w przemyśle chemicznych środkiem odkażającym i dezynfekującym, głównie do sterylizacji sprzętu medycznego, ale nie jest dopuszczony do stosowania w żywności w Europie ze względu na jego toksyczność. Ale już od blisko roku europejski system RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt, ang. Rapid Alert System for Food and Feed) informuje o wprowadzeniu do krajów europejskich wielu produktów żywnościowych zanieczyszczonych tlenkiem etylenu.

W połowie czerwca br. francuska agencja DGCCRF (General Directorate for Competition Policy, Consumer Affairs and Fraud Control) poinformowała o liście ponad 7000 produktów spożywczych wycofanych z obrotu z powodu wykrycia obecności tlenku etylenu w stabilizatorze stosowanym m.in. w produkcji lodów właśnie. Tymczasem tlenek etylenu ma działanie rakotwórcze, mutagenne i szkodliwie wpływa na rozrodczość zarówno kobiet jak i mężczyzn. Jak podała DGCCRF lody i sorbety z najwyższym ryzykiem zanieczyszczenia tlenkiem etylenu obejmują produkty zawierające w składzie dwa stabilizatory: mączkę chleba świętojańskiego (E410), z uwagi wykrytą obecność tlenku etylenu oraz gumę guar (E412), z uwagi na wysokie ryzyko zanieczyszczenia.

Czytaj również: Wracają Potańcówki na Kisielu


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Przegląd Piaseczyński. MIKAWAS Sp. z o.o. z siedzibą w Piasecznie przy ul. Jana Pawła II 29A, jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama