GIS poinformował o wycofaniu ze sprzedaży 12 rodzajów lodów produkowanych przez firmę Mars Polska oraz dystrybuowanych przez FRONERI POLSKA 6 rodzajów lodów Milka. W składniku użytym do ich produkcji wykryto niebezpieczny dla zdrowia i płodności tlenek etylenu.
W ostatnich dniach Główny Inspektor Sanitarny wydał dwa ostrzeżenia o wycofywaniu z rynku popularnych lodów. W obu przypadkach chodzi o użycie w produkcji składnika, w którym wykryto niebezpieczny dla zdrowia i zakazany w Unii Europejskiej tlenek etylenu.
GIS został poinformowany o potencjalnym skażeniu produktów i wycofywaniu ich z rynku przez producenta lodowych wersji popularnych batoników, czyli firmę Mars Polska Sp. z o.o. oraz dystrybutora lodów pod marką Milka, czyli FRONERI POLSKA Sp. z o.o.
Szczegółową informację o wycofywanych partiach lodów firmy Mars oraz lodów Milka, można znaleźć na stronie internetowej GIS.
Niebezpieczny składnik
Tlenek etylenu jest powszechnie wykorzystywanym w przemyśle chemicznych środkiem odkażającym i dezynfekującym, głównie do sterylizacji sprzętu medycznego, ale nie jest dopuszczony do stosowania w żywności w Europie ze względu na jego toksyczność. Ale już od blisko roku europejski system RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt, ang. Rapid Alert System for Food and Feed) informuje o wprowadzeniu do krajów europejskich wielu produktów żywnościowych zanieczyszczonych tlenkiem etylenu.
W połowie czerwca br. francuska agencja DGCCRF (General Directorate for Competition Policy, Consumer Affairs and Fraud Control) poinformowała o liście ponad 7000 produktów spożywczych wycofanych z obrotu z powodu wykrycia obecności tlenku etylenu w stabilizatorze stosowanym m.in. w produkcji lodów właśnie. Tymczasem tlenek etylenu ma działanie rakotwórcze, mutagenne i szkodliwie wpływa na rozrodczość zarówno kobiet jak i mężczyzn. Jak podała DGCCRF lody i sorbety z najwyższym ryzykiem zanieczyszczenia tlenkiem etylenu obejmują produkty zawierające w składzie dwa stabilizatory: mączkę chleba świętojańskiego (E410), z uwagi wykrytą obecność tlenku etylenu oraz gumę guar (E412), z uwagi na wysokie ryzyko zanieczyszczenia.
Napisz komentarz
Komentarze