Prezes UOKiK zapowiedział, że jeżeli sieci handlowe nie obniżą cen produktów spożywczych, rząd rozważy wprowadzenie cen urzędowych na podstawowe towary.
UOKiK aktywnie działa na rzecz ograniczania inflacji cen detalicznych żywności. Szef urzędu antymonopolowego zapowiedział stanowcze działania.
– Jest jeszcze czas na przemyślenie strategii cenowych przez sieci, tak aby klienci korzystnie odczuli zmiany wynikające z obniżki VAT-u na żywność. Jednocześnie bardzo dziękuję za pozytywną i odpowiedzialną reakcję tych sieci, które już zapowiedziały obniżki w swoich sklepach. Mój apel kieruję również do dostawców i producentów. Wszyscy stoimy przed ogromnym wyzwaniem – mówi prezes UOKiK, Tomasz Chróstny.
Chróstny zapowiedział, że "w razie braku współpracy, rząd rozważy wprowadzenie cen urzędowych na podstawowe towary, jak na Węgrzech".
Przypomnijmy, w pierwszych dniach stycznia premier Węgier ogłosił, że od początku lutego wprowadzone zostają limity cen na sześć produktów: cukier, mąkę pszenną, olej słonecznikowy, udziec wieprzowy, pierś z kurczaka oraz mleko krowie. Ceny mają wrócić do poziomu z 15 października poprzedniego roku.
Napisz komentarz
Komentarze