Reklama

Barszcz, sytocha i miód najlepsze!

Miód nawłociowy, barszcz chrzanowo-buraczany oraz sytocha otrzymały pierwsze nagrody w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz nominacje do Pereł 2019.

Dziewiętnastą edycję wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, którego finał odbył się 1 czerwca w szkole gastronomicznej w Górze Kalwarii,  organizowała Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Ideą konkursu jest odnajdywanie i nagradzanie potraw głęboko zakorzenionych w tradycji lokalnej społeczności.

Kolejny raz okazało się, że potrawy i produkty z Urzecza są wyjątkowe.

I nagrodę w kategorii produkt otrzymał Dariusz Ślifirski za miód nawłociowy z Tęczowej Pasieki w Cieciszewie.

Natomiast pierwsze miejsce w kategorii potrawa zdobyła Grażyna Leśniak za barszcz chrzanowo-buraczany i sytochę.

Zarówno Dariusz Ślifirski jak i Grażyna Leśniak otrzymali także nominację do krajowego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów" PERŁY 2019, które będą wręczane podczas targów w Poznaniu.

– Podziękowania należą się dla pań z zespołu Łurzycanki: Celinki Wencławiak i Zosi Włodarczyk, za udostępnienie przepisów i promocję tych dań na Mazowszu – mówi nam Grażyna Leśniak.

Miód nawłociowy to rzadka oraz stosunkowo młoda odmiana miodu.

– Pszczoły wytwarzają go z nektaru nawłoci potocznie zwanej mimozą. Wysokie, chwiejące się na wietrze łany nawłoci kwitną złociście przez całe lato aż do późnej jesieni – właściwie do pierwszych przymrozków – opisuje miód nawłociowy Tęczowa Pasieka. – Ze względu na porę roku, w której kwitnie nawłoć, czyli przełom sierpnia i września, miód ten jest dosyć trudny do uzyskania. W tym czasie pszczoły z reguły już się szykują do zimy, a większość pszczelarzy przygotowuje swoje rodziny pszczele do zimowli. Pszczelarze, którzy chcą pozyskać miód nawłociowy, muszą zadbać o późne zakarmienie pszczół na zimę.

Barszcz chrzanowo-buraczany oraz sytocha to potrawy, które cieszą coraz większą popularnością wśród mieszkańców. Można ich skosztować m.in. na festiwalach czy kiermaszach na terenie naszych urzeczańskich gmin, czyli Konstancina-Jeziorny oraz Góry Kalwarii.

– Barszcz chrzanowo-buraczany z białą kiełbasą i jajkiem jest tradycyjnie podawany w czasie Wielkanocy, ma znaczenie symboliczne: zakwas z buraka symbolizował krew Chrystusa, chrzan – moc, jajko – nowe życie, a kiełbasa – siłę i zdrowie – mówi nam Grażyna Leśniak. – Sytocha z kolei to bardzo prosta, szybka i sycąca potrawa, stąd jej nazwa. Gotowana z tartych ziemniaków, podawana ze skwareczkami z mięsa lub boczku. Taka "bida zupa", a podbiła serca mieszkańców Urzecza i Mazowsza!

Gratulujemy i trzymamy kciuki za krajową Perłę.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Przegląd Regionalny. MIKAWAS Sp. z o.o. z siedzibą w Piasecznie przy ul. Jana Pawła II 29A, jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Link do Polityki prywatności: LINK

Komentarze

Reklama
Reklama
Poszukujemy pracowniców do zakładu w Karczewie w ramach Spółki SuperDrob Poszukujemy pracowniców do zakładu w Karczewie w ramach Spółki SuperDrob LipCo Foods to Polska Multifoodowa Grupa Korporacyjna, w ramach której funkcjonuje 17 segmentów z branży spożywczej. Istniejemy 31 lat na rynku. Zatrudniamy obecnie około 4100 Pracowników.Aktualnie do naszego Zakładu w Karczewie w ramach Spółki SuperDrob poszukujemy: FINANSE: MŁODSZY SPECJALISTA DS. KSIĘGOWOŚCI KOORDYNATOR DS. KSIĘGOWOŚCI DZIAŁ UTRZYMANIA RUCHU:ELEKTRYKŚLUSARZ/SPAWACZHYDRAULIK PRODUKCJA:MISTRZ PRODUKCJI BRYGADZISTATECHNOLOG MAGAZYNIER OPERATOR MASZYN MENADŻER SERWISU SPRZĄTAJĄCEGO Na te oraz wiele innych naszych ofert pracy możesz aplikować kontaktując się z Działem HR. ZAPEWNIAMY: Pracę w stabilnej firmie z tradycjami oraz zatrudnienie w oparciu o umowę o pracę Prywatną opiekę medyczną Możliwość wykupienia dodatkowego ubezpieczenia na życie na preferencyjnych warunkach Program rekomendacji pracowników - możliwość uzyskania dodatkowego bonusa finansowego za polecenie osób do pracy Dostęp do Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych Atrakcyjny system wynagradzania (podstawa + premia) wraz z pakietem benefitówDofinansowanie do wypoczynku Nagrody jubileuszowe za przepracowany staż pracyBezpłatną platformę do nauki języków obcych – Etutor Zatrudniamy osoby z niepełnosprawnością. Osoby zainteresowane prosimy o przesłanie CV na adres: [email protected] lub o kontakt telefoniczny: +48 883 310 943 
Poszukujemy TECHNIKA / KONSERWATORA Poszukujemy TECHNIKA / KONSERWATORA Firma SENSON zatrudni osobę na stanowisko:TECHNIK / KONSERWATOR Twój zakres obowiązków:·   Wykonywanie przeglądów eksploatacyjnych,·   Bieżąca obsługa obiektu, utrzymanie w stanie gotowości eksploatacyjnej systemów i urządzeń technicznych na terenie obiektu,·   Usuwanie awarii urządzeń na terenie firmy Klienta,·   Dbanie o wysoką jakość świadczonych usług,·   Współpraca z zespołem administracji,·   Dbanie o estetykę budynku i otoczenia,·   Wykonywanie drobnych prac montażowych, naprawczych,·   Monitorowanie pracy powierzonych urządzeń i instalacji, usuwanie awarii.Nasze wymagania:·   Doświadczenie zawodowe w zakresie prac konserwacyjnych, bieżących napraw i monitoring stanu technicznego elementów budynków, instalacji wewnętrznych urządzeń oraz infrastruktury zewnętrznej poprzez wykonywanie bieżącej kontroli oraz usuwania stwierdzonych lub zgłoszonych nieprawidłowości funkcjonalnych i technicznych,·   Doświadczenie w konserwacji instalacji elektrycznych / gazowych, grzewczych / wentylacyjno-klimatyzacyjnych,·   Doświadczenie w pracach budowlano-wykończeniowych,·   Znajomość budowy i obsługi instalacji przeciwpożarowych (Polon Alfa, Bosh),·   Brak przeciwwskazań do pracy na wysokości powyżej 3 m,·   Umiejętność czytania dokumentacji technicznej,·   Gotowość do pracy po godz. 16 oraz weekendy (sporadycznie),·   Umiejętność pracy w zespole, sumienność i wysoka kultura osobista,·   Uprawnienia SEP min do 1kV.  KONTAKT TEL. 507 060 800 
Reklama