Reklama

Tu zaszła zmiana- bukiet raz, mielony dwa razy, czyli rzecz o Kaktusie

Tu zaszła zmiana- bukiet raz, mielony dwa razy, czyli rzecz o Kaktusie

Autor: Zdjęcie z 1972 roku, kiedy w okolicy restauracji budowano kanalizację. Fot. Zbiory MS

Dziś w cyklu "Tu zaszła zmiana" w roli głównej restauracja Pod Kaktusem gdzie podawano najlepsze obiady domowe w Piasecznie.


W kamienicy należącej do rodziny Rowińskich, zbudowanej tuż przed pierwsza wojną światową, mieściła się przez kilka dekad kultowa restauracja Pod Kaktusem. Była to restauracja, w której w porze obiadowej trudno było o stolik, przychodziły całe rodziny. Bukiet z jarzyn i mielony za 11 zł - były hitem dnia. Znakomita kuchnia. Po prawej stronie od wejścia bar, panowie w ortalionach wpadający na setkę wódki, piwko i tatara, a po lewej stronie, odgradzająca od baru ściana i obszerna sala, stoliki, kelnerki i dekoracja na ścianie: kaktusy z zielonych szkiełek.



Wieczorami nie bywałam. Z dań w menu ogromne powodzenie miał wspomniany bukiet z jarzyn, składał się z gotowanej marchewki, gotowanych buraczków, szpinaku, ziemniaków i jajka sadzonego. Ziemniaki polane masełkiem z bułką tartą – pyszne! Ciekawe, że już wtedy była propozycja obiadowa dla wegetarian, wówczas zwanych jaroszami. Na zdjęciu od strony północnej za ogrodzeniem i gęstym żywopłotem widać ogródek, stały tam stoliki i można było posiedzieć na powietrzu. Bardzo sympatyczne miejsce. Restauracja była własnością Powszechnej Spółdzielni Spożywców „Społem”. Oto kilka wypowiedzi mieszkańców na temat Kaktusa, jak potocznie nazywano restaurację:

Magdalena (dziennikarka): Kiedyś, przy okazji jakiejś okrągłej rocznicy PSSu dostałyśmy z koleżanką zlecenie na broszurę o historii piaseczyńskiego Społem. Zbierałyśmy wspomnienia pracowników i jedna z pań pracujących właśnie w Kaktusie wspomniała, jak to w czasach deficytu mięsa podawano tam gotowane wymię krowie, które wymagało bardzo długiej obróbki cieplnej, żeby zrobiło się miękkie i jadalne. To wspomnienie wydało nam się smaczne i warte przytoczenia w publikacji. Niestety jednak cenzura, czyli ówcześni decydenci PSSu wymię wycięli jako epizod wstydliwy w historii spółdzielni.

Elżbieta: Tak pysznych obiadów, prawdziwie domowych nigdzie indziej już nie jadłam. Smak kotleta mielonego mam do dziś. O zupkach już nie wspomnę. Cudowna, kochana obsługa. Pani Lewandowska i druga pani (niestety nazwisko umknęło) potem przeszły do Panoramy.

Anna: Przed restauracją był tu mięsny sklep firmowy mojego pradziadka Józefa Kazimierza Rowińskiego i dziadka Franciszka Rowińskiego był najładniejszym sklepem tej branży w całym Piasecznie.

Małgorzata: pamiętam kelnerki ubrane w ciemne sukienki, panie były przepasane małym białym fartuszkiem z falbanką. Na głowie miały białe ozdobne przepaski z materiału. Kaktus dbał o klientów. Niektóre miejscowe firmy częściowo opłacały pracownikom obiady.

Czytaj także: Tu zaszła zmiana – ul. Puławska


 

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Przegląd Piaseczyński. MIKAWAS Sp. z o.o. z siedzibą w Piasecznie przy ul. Jana Pawła II 29A, jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Poszukujemy TECHNIKA / KONSERWATORA Poszukujemy TECHNIKA / KONSERWATORA Firma SENSON zatrudni osobę na stanowisko:TECHNIK / KONSERWATOR Twój zakres obowiązków:·   Wykonywanie przeglądów eksploatacyjnych,·   Bieżąca obsługa obiektu, utrzymanie w stanie gotowości eksploatacyjnej systemów i urządzeń technicznych na terenie obiektu,·   Usuwanie awarii urządzeń na terenie firmy Klienta,·   Dbanie o wysoką jakość świadczonych usług,·   Współpraca z zespołem administracji,·   Dbanie o estetykę budynku i otoczenia,·   Wykonywanie drobnych prac montażowych, naprawczych,·   Monitorowanie pracy powierzonych urządzeń i instalacji, usuwanie awarii.Nasze wymagania:·   Doświadczenie zawodowe w zakresie prac konserwacyjnych, bieżących napraw i monitoring stanu technicznego elementów budynków, instalacji wewnętrznych urządzeń oraz infrastruktury zewnętrznej poprzez wykonywanie bieżącej kontroli oraz usuwania stwierdzonych lub zgłoszonych nieprawidłowości funkcjonalnych i technicznych,·   Doświadczenie w konserwacji instalacji elektrycznych / gazowych, grzewczych / wentylacyjno-klimatyzacyjnych,·   Doświadczenie w pracach budowlano-wykończeniowych,·   Znajomość budowy i obsługi instalacji przeciwpożarowych (Polon Alfa, Bosh),·   Brak przeciwwskazań do pracy na wysokości powyżej 3 m,·   Umiejętność czytania dokumentacji technicznej,·   Gotowość do pracy po godz. 16 oraz weekendy (sporadycznie),·   Umiejętność pracy w zespole, sumienność i wysoka kultura osobista,·   Uprawnienia SEP min do 1kV.  KONTAKT TEL. 507 060 800 
Reklama