Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu pałeczek salmonelli w drobiu sprzedawanym w dwóch dużych sieciach handlowych.
Groźną dla zdrowia bakterię wykryto w filetach kurczaka produkowanych przez firmę Animex. – Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – ostrzega GIS.
Potencjalnie zakażone mięso trafiło do sklepów sieci LIDL i Biedronka. Poniżej podajemy szczegółowe informacje dotyczące skażonych produktów. GIS nakazał wycofanie ich z obrotu, jednak jeśli w ostatnim czasie je kupowaliśmy, warto sprawdzić, czy produkty w naszej lodówce są bezpieczne.
Nazwa produktu: Mięso mielone z fileta kurczaka 400G
Numer partii: 2261003858
Termin przydatności do spożycia: 04.03.2021
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48 Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne
Nazwa produktu: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G
Numer partii: 2272003053
Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn
– Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem – apeluje GIS.
Napisz komentarz
Komentarze