Sytocha dziedzictwem kulinarnym Mazowsza

Sytocha dziedzictwem kulinarnym Mazowsza

Łurzycka sytocha oraz barszcz chrzanowo-buraczany zostały wpisane do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze jest częścią Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Inicjatywa ta powstała w połowie lat 90. w szwedzkiej Skanii oraz na duńskiej wyspie Bornholm. Jej ideą jest zrzeszenie producentów, przetwórców oraz dystrybutorów regionalnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców oraz jej promocja.
Aktualnie w Europejskiej Sieci zrzeszonych jest 25 regionów europejskich. W Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze znajduje się natomiast 78 członków, z czego 10 dostało certyfikaty w ubiegłym tygodniu. Wśród 10 nowych członków z całego Mazowsza jednym okazała się firma Fanaberie z Cieciszewa, która w imieniu pań z Koła Seniora Wsi Nadwiślańskich w Czernidłach, zgłosiła sytochę i barszcz do członkostwa.
Certyfikaty dla nowych członków zostały wręczone przez Marszałka Adama Struzika podczas Gali Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2015.
Certyfikat za sytochę i barszcz odebrali: Grażyna Leśniak z firmy Fanaberie, która zgłaszała potrawy, dr Łukasz Maurycy Stanaszek, odkrywca mikroregionu Urzecze (gwar. Łurzyce) i panie z Koła Seniora Wsi Nadwiślańskich w Czernidłach: Marianna Wencławiak, Henryka Jagnyziak, Halina Pełka, Maria Kraszkiewicz, Zofia Włodarczyk (znane szerzej jako zespół regionalny Łurzycanki), czyli wykonawczynie powyższych dań i posiadaczki przepisów.
Sytochy i barszczu można spróbować m.in. na lokalnych imprezach, choćby na niedawnym Flis Festiwalu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Przegląd Regionalny. MIKAWAS Sp. z o.o. z siedzibą w Piasecznie przy ul. Jana Pawła II 29A, jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Link do Polityki prywatności: LINK

Komentarze

Reklama