Reklama

Apetyt na ciasta uczniów z „Gastronomika”

Uczniowie "Gastronomika" z Góry Kalwarii sprzedają wypiekane na zajęciach ciasta i ciastka. Popyt jest duży, a opinie tych, którzy już ich próbowali, bardzo pozytywne.
Apetyt na ciasta uczniów z „Gastronomika”
Degustatorzy zachwalają m.in. ciasto drożdżowe

Autor: Zespół Szkół im. ppor. E. Gierczak w Górze Kalwarii

Źródło: www.facebook.com/gastronomikgk

Rosnące zainteresowanie zarówno oferowanymi w „Gastronomiku” obiadami, jak i zupełnie nową ofertą, czyli wypiekanymi przez uczniów klasy o profilu cukierniczym ciast, zaskakuje samą dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych im. ppor. E. Gierczak Monikę Ziółkowską.

- Zamówień jest tak dużo, że właściwie się nie ogłaszamy, bo wszystko co ugotujemy i upieczemy znajduje nabywców – przyznaje Monika Ziółkowska. – Myślę, że w dużej mierze zainteresowanie to wynika z tego, że przygotowujemy potrawy tradycyjne, takie domowe obiady, klasyczne ciasta, których popularność ostatnio rośnie wśród konsumentów.

Domowe obiady i pyszne ciasta

Obiady przygotowywane przez uczniów można już kupić na wynos czy zjeść na miejscu od dłuższego czasu. Ciasta pojawiły się w ofercie w tym roku. To kolejna inicjatywa nowej dyrektor szkoły w Górze Kalwarii.

- Uczniowie pieką je podczas zajęć praktycznych z doświadczonymi cukiernikami. Klasa o profilu „Cukiernik” powstała w roku ubiegłym, więc po zdobyciu podstaw w pierwszym roku edukacji, teraz, pod okiem eksperta, uczniowie są już gotowi by piec ciasta, które można później kupić – wyjaśnia Dyrektor szkoły.

Ciasta, ciastka i ciasteczką są oferowane w szkolnej stołówce, ale klient może też zamówić konkretne ciasto. Szkoła zapewnia, że ceny są konkurencyjne. Zarobione pieniądze pokrywają oczywiście koszty zakupu produktów oraz opłat za media. 

- Zyski zaś przeznaczane są na zakup urządzeń i sprzętów na doposażenie pracowni technologiczno-gastronomicznych oraz warsztatowych, bo ciągle się rozwijamy a i zużycie sprzętu jest duże – przyznaje Monika Ziółkowska. 

„Rogaliki znakomite”, „ciasto drożdżowe jest przepyszne”, „wszystko przepyszne i smakuje jak domowe” – komentują w mediach społecznościowych ci, którzy mieli okazję już spróbować wypieków przyszłych cukierników. Ciasta można zamówić osobiście w kasie stołówki przy ul. Dominikańskiej 9E (boczne wejście do budynku, z prawej strony) lub telefonicznie: 22 717 44 09.  

Czytaj także: Czaplinek. Dla zwierząt, których nikt nie chce

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Przegląd Piaseczyński. MIKAWAS Sp. z o.o. z siedzibą w Piasecznie przy ul. Jana Pawła II 29A, jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Reklama
Poszukujemy TECHNIKA / KONSERWATORA Poszukujemy TECHNIKA / KONSERWATORA Firma SENSON zatrudni osobę na stanowisko:TECHNIK / KONSERWATOR Twój zakres obowiązków:·   Wykonywanie przeglądów eksploatacyjnych,·   Bieżąca obsługa obiektu, utrzymanie w stanie gotowości eksploatacyjnej systemów i urządzeń technicznych na terenie obiektu,·   Usuwanie awarii urządzeń na terenie firmy Klienta,·   Dbanie o wysoką jakość świadczonych usług,·   Współpraca z zespołem administracji,·   Dbanie o estetykę budynku i otoczenia,·   Wykonywanie drobnych prac montażowych, naprawczych,·   Monitorowanie pracy powierzonych urządzeń i instalacji, usuwanie awarii.Nasze wymagania:·   Doświadczenie zawodowe w zakresie prac konserwacyjnych, bieżących napraw i monitoring stanu technicznego elementów budynków, instalacji wewnętrznych urządzeń oraz infrastruktury zewnętrznej poprzez wykonywanie bieżącej kontroli oraz usuwania stwierdzonych lub zgłoszonych nieprawidłowości funkcjonalnych i technicznych,·   Doświadczenie w konserwacji instalacji elektrycznych / gazowych, grzewczych / wentylacyjno-klimatyzacyjnych,·   Doświadczenie w pracach budowlano-wykończeniowych,·   Znajomość budowy i obsługi instalacji przeciwpożarowych (Polon Alfa, Bosh),·   Brak przeciwwskazań do pracy na wysokości powyżej 3 m,·   Umiejętność czytania dokumentacji technicznej,·   Gotowość do pracy po godz. 16 oraz weekendy (sporadycznie),·   Umiejętność pracy w zespole, sumienność i wysoka kultura osobista,·   Uprawnienia SEP min do 1kV.  KONTAKT TEL. 507 060 800 
Reklama