Na dobry początek Bali Bali Bistro proponuje tatara z łososia w wersji azjatyckiej, czyli z truflą, prażonymi algami morskimi, chili, sosem sojowym, szczypiorkiem i sezamem, w towarzystwie chipsa z ciasta wonton. Wśród przystawek dostępna jest także, szalenie popularna w Azji, fasolka edamame – w wersji na słono lub z chili oraz frytki z batatów z azjatyckim majonezem.
Azja w zupie
Egzotyczne i pełne niesamowitych smaków są tu zupy. Wśród nich znajduje się tajski bulion rybny z pomidorami, kapustą czerwoną, marchwią i sezamem oraz zupa tomkha – do wyboru z krewetkami lub kurczakiem, obie na bazie bulionu i mleka kokosowego z kiełkami fasoli, kolendrą i limonką. Z myślą o osobach, które nie jedzą mięsa, przygotowano zupę vegan shoyu udon na bazie pomidorów, z wodorostami, grzybami shitake, makaronem udon, tofu, czerwoną cebulą, wodorostami nori i sezamem.
Tradycyjne dania i miseczki mocy
Eksplozja smaków to coś, co wyróżnia orientalne dania pad thai oraz stir fry udon. Smaki Dalekiego Wschodu gwarantuje też wspaniale aromatyczne tajskie czerwone curry. Z kolei bowle, czyli miseczki mocy, to nie tylko szalenie zdrowe, ale też smakowite kompozycje z ryżu jaśminowego najwyższej jakości oraz kurczaka, łososia, krewetek albo steka sojowego (do wyboru), podawane w towarzystwie awokado, pikli z sezonowych warzyw oraz egzotycznych sosów.
Na deser w Bali Bali Bistro zjemy wyśmienite tartaletki z limonkowym curdem, liofilizowaną maliną i świeżymi owocami oraz sernik z białej czekolady i matcha.
Z miłości do jedzenia i rajskiej wyspy
Skąd pomysł na kuchnię z jakże odległej wyspy Bali? – Przed laty podróż na Bali była przełomowym momentem w moim życiu, inspiracją do tego, aby pójść w stronę serca i skupić się na tym, co kocham, czyli jeść, gotować i karmić – przyznaje Anna Zbyszewska-Hryniewicz, restauratorka. – To dzięki temu doświadczeniu mogłam poznać najlepszych szefów kuchni. Jednym z nich jest Aleksander Michalski, który układa karty w restauracjach azjatyckich w całej Europie. Dzięki niemu nasza karta jest krótka, ale bardzo przemyślana – dodaje Anna Zbyszewska-Hryniewicz.
Smaczne na zdrowie
Dostępne w Bali Bali Bistro smaki Azji to przede wszystkim naturalne i zdrowe składniki. – Nie dodajemy cukru ani innych „magicznych ulepszaczy” – podkreśla Anna Zbyszewska-Hryniewicz. – Bazujemy na wysokiej jakości produktach i właściwym sposobie ich przyrządzania. Jesteśmy jedynym miejscem w Piasecznie gdzie możesz zjeść autorskie bowle, a nasza kuchnia jest smaczna, zdrowa i kolorowa. Zawiera przyprawy wspierające trawienie, odporność oraz kwiaty jadalne – dodaje.
Lokalizacja i parking
Nową restaurację w Piasecznie otwarto w sobotę, 5 listopada. Tego dnia przeżywała prawdziwe oblężenie. Bali Bali Bistro powstało na rogu ul. Wojska Polskiego i Sienkiewicza, z parkingiem dla gości restauracji na terenie kolejki wąskotorowej.
Menu jest dostępne na stronie: https://balibalibistro.pl/ .
Już niebawem wszystkie dania będzie można zamawiać przez internet z dostawą do domu.
Bali Bali Bistro
Ul. Wojska Polskiego 58 lok. 53, Piaseczno
tel: 609 66 88 99
e-mail: [email protected]
Napisz komentarz
Komentarze