Połączenie tradycji z przedsiębiorczością i promocją regionu było tematem zorganizowanego w Tarczynie Kongresu Przedsiębiorczości.
Gminny Ośrodek Kultury w Tarczynie wypełnił się w ubiegły wtorek stołami z lokalnymi specjałami. A wszystko to za sprawą V Kongresu Przedsiębiorczości Produktu Lokalnego pod honorowym patronatem Marszałka Senatu RP Stanisława Karczewskiego. Organizatorem imprezy była Lokalna Grupa Działania Perły Mazowsza zrzeszająca gminy: Tarczyn, Prażmów, Góra Kalwaria oraz Konstancin-Jeziorna. Licznie przybyłych gości powitała burmistrz Tarczyna i jednocześnie przewodnicząca Rady LGD Barbara Galicz. Zwróciła uwagę na to, jak ważne jest docenianie lokalnych wyrobów i powrót do tradycyjnych receptur. Produkty regionalne mogłyby się stać wizytówką Mazowsza.
– Cieszę się, że wreszcie odpowiednio ceniona zostaje nasza zdrowa, ekologiczna, przepyszna polska żywność. Nasze dziedzictwo kulinarne zdobywa uznanie konsumentów nie tylko w Europie, ale i na całym świecie – mówiła burmistrz Galicz.
Podczas kongresu atuty gmin zrzeszonych w LGD Perły Mazowsza zaprezentowali ich włodarze. Była to też okazja do wręczenia certyfikatów produktu lokalnego. Wyróżnienia wręczono Mariuszowi Gniado z gminy Góra Kalwaria (produkcja cydru), Agnieszce i Tomaszowi Jarosińskim z gminy Tarczyn (produkcja borówki amerykańskiej i żurawiny), Zbigniewowi Durajczykowi z gminy Konstancin-Jeziorna (produkcja ekologicznego miodu) oraz Katarzynie i Jackowi Michalczykom z gminy Prażmów (wypiek naturalnego pieczywa, wyrób produktów cukierniczych, garmażeryjnych i przekąsek). Tych i innych lokalnych specjałów również z sąsiednich gmin można było spróbować na pięknie przygotowanych stoiskach.
Uczestnicy imprezy podkreślali, że produkty tradycyjne mogą być istotnym narzędziem dla rozwoju naszego regionu, stąd warto i należy wspierać mieszkańców i lokalnych przedsiębiorców.
Napisz komentarz
Komentarze